Vicepremiér Csáky preveroval realizáciu projektov pre Rómov

02.12.2004 Celý región

S cieľom presvedčiť sa ako sa realizujú projekty na zlepšenie života Rómov hradené zo štátneho rozpočtu alebo z programu Phare absolvoval 30. novembra podpre...
S cieľom presvedčiť sa ako sa realizujú projekty na zlepšenie života Rómov hradené zo štátneho rozpočtu alebo z programu Phare absolvoval 30. novembra podpredseda vlády SR Pál Csáky návštevu okresov Prešov, Sabinov, Bardejov a Svidník. Na záver výjazdu konštatoval prevažne spokojnosť s tým, čo videl na vlastné oči.

Vicepremiér pri tejto príležitosti informoval, že sumou 23 miliónov korún zo štátneho rozpočtu SR podporili realizáciu 67 projektov v Prešovskom kraji.
Ocenil napríklad výstavbu 20 sociálnych bytov v Jarovniciach v okrese Sabinov. V obci je najpočetnejšia rómska osada v SR a Csáky vyjadril presvedčenie, že samospráve sa podarí zriadiť stredisko služieb na zvyšovanie pracovných návykov Rómov.
V Bardejove navštívil materskú školu a zriadené komunitné centrum saleziánov, ktorí sa starajú o Rómov. Podľa Csákyho išlo o rozumnú investíciu, ktorá miestnej komunite prináša efekt.
Záver pobytu venoval návšteve slovensko-talianskeho spoločného podniku Svik vo Svidníku, v ktorom poskytujú zamestnanie okolo 350 Rómkam. Csáky vyzdvihol prístup firmy a aj jej zámer rozšíriť projekt. Vicepremiér prisľúbil pritom pomoc.
(jj)
 

Vyberte región

mark